У средишту пажње

На шта је најисплативије грејати се? Како смањити издатке за грејање у домаћинствима  и уштедети у току грејне сезоне? Да ли рационално користимо енергију? Колико користимо обновљиве изворе? Шта је енергетска ефикасност објеката и стамбених зграда?

Према анализама Агенције за енергетику, најниже трошкове енергије за грејање стамбеног простора у предстојећој грејној сезони имаће домаћинства која се греју на дрва. Следе природни гас, угаљ, скупље огревно дрво, пелет, струја - ТА пећ, грејна тела на струју и котлови на струју за етажно грејање и пропан-бутан гас.

За стан од 60 квадрата за грејање на дрва у грејној сезони треба  између 37.000 и 60.000 динара, на гас 42.000, а за грејање на струју од 48.000 до 69.000 динара. Најскупље је и даље етажно грејање на бутан гас.

Издаци за трошкове у домаћинствима која користе ТА пећи могу да се смање искључиво ако се користи јефтинија ноћна тарифа, јер свака допуна коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно увећава рачуне за више од 40 одсто , што је скупље од већине алтернативних горива.

Трошак за грејање из топлана и на гас је као прошле године, јер се цене нису мењале, док су сви други енергенти поскупели за један до девет одсто.

Шта су најважнији савети грађанима при избору начина грејања? Зашто је важно изоловати станове и куће?

Гости емисије су : Аца Вучковић, руководилац сектора за енергетско-техничке послове у Агенцији за енергетику и др Никола Рајаковић, професор Електротехничког факултета.

Бројеви телефона за укључења слушалаца су: (011) 322 50 99 и (011) 322 52 99.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи