Којекуда

Једини природни гејзир на Балкану, у млазу високом око осам метара, избија из гранитне стене, са дубине од 9м, и температуром воде од око 70 степени , која се у ваздуху хлади у распршене, пријатно топле капљице.

Сијаринска бања - општина Медвеђа - Јужна Србија.

Јединствена и по, чак осамнаест извора минералне воде, различитог састава и температуре, нанизаних у линији дугој свега 800 метара. Како су толико различити ови извори, кад су тако близу један другом?

Подземне, односно заробљене воде, чије се гротло протеже од Врањске, преко Сијаринске до Куршумлијске Бање, које су на истој географској ширини, чине спрегу са атмосферским водама које продиру у дубину. Тло је од кристалних шкриљаца, врло порозно, тако да атмосферске воде, одлазећи у дубину земље, покупе различите минерале и кад се после мешања са дубинским водама појаве на површини, имају различит састав.

Тако се једна поред друге налазе топла и хладна вода, стални и пулсирајући извор, воде са веома различитим саставом и терапијским својствима.

Рај, Спас, Сузица и Здравље....

Кисељак, Снежник, Боровац и Хисар...

Имена су неких од извора лековитих вода Сијаринске бање..

Причу нам је причао Драган Денић из Туристичке организације Медвеђа.

 

Слушале су га, као што ћете и ви, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи