Таласање - Шетња

Коме су Шапчани извадили чивију из точкова, краљу Милану или кнезу Михаилу Обреновићу или ваљевском трговцу Марку Калаби, до данас се нису договорили. Шала и доскочица, како на туђ тако и на свој рачун, јесте део шабачког духа од давнина као и малогоспојински вашар.

У граду у којем је „пољупце чак из Лувра слала Монализа" су поносни на то што су Чивијаши и што живе у месту сатире и хумора и вечите, како кажу поједини, контре. Кад сви ударају у клин - они ће у плочу. Чивијашка посла, рекоше.

У листу „Правда" из 1939. године, записано је како је једне недеље освећивана позната кафана у Шапцу. „За ту прилику спремљен је традиционални доручак. Међу гостима нашла се група момака, предвођена Марком Ћопом. Они нису имали новца за иће и пиће" али су решили да се погосте. Док су свирали чувени Цицварићи, Марко је повео коло „Сремицу", које се, иначе, игра само напред, као нека бесомучна трка. Коло се неко време играло у кафани, а онда су кроз отворена врата играчи излазили у двориште и одмах бежали, од коловође до „кеца". Цех није плаћен, а прича се претворила у легенду. И не само та.

Ускоро ће изаћи књига „Приче из бербернице" коју пише Живорад Јеремић, чувени берберин из Шапца.

Тајне својих клијената чува ко закопано благо. Неке, међутим, чивијашке згоде и незгоде морају да се препричавају, рекао је деда Жика нашој колегиници Наташи Аћимовић на самом улазу у берберницу, коју, иначе, зове „Информативни биро".

Уредник и водитељ је Мирјана Никић.

Радио Београд 1, 10.05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво