Читај ми!

реприза

Борислав Богдановић

У вечерашњој емисији покушавамо да отргнемо од заборава сликара, музичара и композитора Борислава Богдановића, оца нама познатог редитеља Питера Богдановића. Борислав Богдановић је рођен 1899. године. Сликарство је учио код Љубе Бабића у Загребу и Карела Хофмајстера у Прагу, а музику му открива композитор Петар Коњовић. 

Остаје за памћење његов први солистички концерт у родној Руми 1917. године на коме, поред дела познатих светских композитора, свира и своју „Фантазију на једну Бетовенову тему". У свету ликовних уметности дружи се са сликарима Миланом Коњовићем, Миливојем Узелцем, Јованом Бјелићем, Стојаном Аралицом, Милом Милуновићем, Иваном Табаковићем и многим другим ствараоцима тога доба.

У Загребу, 1930. године, као колекционар предмета из прошлости, изнајмљује спрат једне активне воденице и преуређује га у пријатан кутак за сликање и духовни рад. Ту га посећује и Мирослав Крлежа. У Београду се прикључује сликарској групи „Дванаесторица", која негује „чисту и истински вредну уметност". Са њима Богдановић излаже у павиљону „Цвијета Зузорић" 1937.

Живот га, као и многе уметнике на прагу Другог светског рата, одводи у далеку Америку, где остаје до краја свог живота. Из стваралачког периода у тој далекој земљи остају упамћене две изложбе на којима је, међу светским сликарима, и Борислав Богдановић изложио нека своја дела. Посебност његовог уметничког изражавања у Америци представљају два мурала: први, замишљен као триптих из живота Индијанаца, чију је традицију Богдановић предано истраживао и други „Лов на буфала". Иако дубоко везан за своју земљу, живот ипак завршава у Америци 1970. године.

Аутор емисије: Александра Јагодић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи