Новости дана

У наставку Генералне дебате на 72. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, шефовима држава и влада, обратиће се и председник Србије Александар Вучић. Како је најавио, говориће о проблемима са којима се Србија суочава, али пре свега о будућности наше земље и региона. Очекује се да говор почне нешто после 15 часова, уз пренос на Првом програму наше телевизије. За данас су најављени и сусрети председника Вучића са председавајућим Генералној скупштини УН Мирославом Лајчаком, премијером Белгије Шарлом Мишелом, као и са првим замеником помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Елизабет Милард.

Први заменик косовског премијера и министар иностраних послова Беђет Пацоли тврди да је Косово обезбедило довољно гласова за чланство у УНЕСКУ, али да претходно треба донети два закона који се односе на верску једнакост. Пацоли, који је у делегацији Приштине на заседању Генералне скупштине УН тврди да је после низа састанака у Сједињеним Америчким Државама осигурао нове гласове за чланство Косова у УНЕСКУ. Додао је да Косово нема довољан број гласова за чланство у Интерполу и да ће Приштина у договору са Сједињеним Америчким Државама извести "тактичко повлачење". Он је рекао да Косово није довољно радило на том чланству, а проблем је и то што се Генерална скупштина Интерпола ове године одржава у Кини, која није признала косовску независност, па се Приштина припрема за наредни самит следеће године, у Абу Дабију. Министарка правде Нела Кубуровћ изјавила је да ће Србија предузети све да спречи улазак Косова у Интерпол. Она је рекла да косовски органи могу да подижу оптужнице, али не и да расписују потернице јер Косово није члан Интерпола.

Русија је оптужила сиријске побуњенике које подржава Вашингтон да су отворили ватру на сиријске владине трупе близу Деир Ез Зора, где воде офанзиву против Исламске државе. Москва је упозорила америчку војску да ће нови инцидент такве врсте наићи на одговор. Под контролом сиријских владиних снага је 85 одсто територије тог града и руска војска најављује да ће потпуно бити ослобођен идуће седмице. Руска војска такође наводи да су побуњеници отворили бране узводно на Еуфрату како би отежали сиријској војсци прелазак реке.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи