Забавник

Морис Шевалије је био француски глумац, певач и популарни забављач. Светску славу стекао је песмама као што су „Louise“, „Мimi“ и „Valentine“, али и по сламнатом шеширу и смокингу које је увек носио на позорници. Захваљујући свему томе постао је једна од највећих икона популарне културе XX века. Kада је неко упитао Мориса Шевалијеа, како то да га, с обзиром на његове године, никада на позорници није изневерило памћење, познати шансонијер је одговорио: – Памћење ме је већ често изневерило и у млађим годинама. Али, ја се нисам дао савладати. Тако сам дуго певао „ла, ла, ла…“, док се нисам поново сетио текста.

Године 1882. кнез Милан Обреновић прогласио је Србију краљевином и себе краљем. Али, нећемо данас у Забавнику због овога говорити о њему, већ зато што кажу да је био најлепши српски краљ. Kада је умро у Бечу 1901, доктор Палтауф, професор универзитета који је балсамовао тело Обреновића, изјавио је да "никада није видео пластичнијег и правилнијег развијенога тела".

Сви знамо шта је семафор: светлосни уређај за регулацију саобраћаја. Први семафор је постављен 10. децембра 1868. године у Лондону, а конструисао га је Џон Пик Најт.

Тај први семафор није радио ни месец дана, а 2. јануара 1869. је експлодирао и ранио полицајца који је њиме управљао.

Данас смо у Забавникову музичку кутијицу сместили неколико рокера за којима су уздисале све жене света. Почећемо од Ленија Kравица, певача, текстописца, продуцента и глумца.

Аутор емисије: Милена Шишкин

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи