Моја књига

Вечерас говоримо о чувеној књизи "Алиса у земљи чуда" Луиса Керола. Ово дело нам представља Бојана Лазић, позоришна и радио редитељка.

Роман "Алиса у земљи чуда", објављен 1865. године, и његов наставак роман "Алиса у свету огледала", објављен 1871. године, јесу дела енглеског писца Чарлса Латвиџа Доџсона, који је дела објављивао под псеудонимом Луис Керол.

Књига "Алиса у земљи чуда" говори о девојчици по имену Алиса која након што пропадне кроз зечју рупу доспева у свет маште у коме живе необична створења. Маштовитост и разиграност овог Кероловог романа учиниле су да он постане омиљена књига код читалаца широм света. Прича у роману "Алиса у земљи чуда" поиграва се с логиком на начин који јој је обезбедио дуготрајну популарност како код деце, тако и код одраслих. Вирџинија Вулф је рекла да је Луис Керол у себи успео да сачува целовити лик детињства, и да је стога могао да учини оно што никоме није пошло за руком: успео је да се врати свету; на тај начин он је свет поново створио и тиме свима нама омогућио да поново постанемо деца.

Бојана Лазић прича о томе како је ово дело открила у детињству, шта јој је оно тада значило, а открива и то колико често се овом делу касније током живота враћала, и колико је читалачке радости у сусрету са овим делом налазила. Бојана Лазић у емисији говори и о искуствима везаним за режију представе "Алиса", која је рађена по мотивима романа "Алиса у земљи чуда" Луиса Керола.

 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво