Новости дана

Први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић истакао је да постоји уска веза између проширења Европске уније и очувања безбедности, те да је политика проширења пресудна за ствараје отпорнијег региона. Он је, говорећи на конференцији "„Западна безбедносна архитектура и Србија – изазови и дилеме"“ у организацији Центра за спољну политику и америчке амбасаде, истакао да само кроз заједничке одговоре можемо постићи решења за проблеме са којима се суочава Европа.

На конференцији је говорио и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот. Одговарајући на питања новинара, Скот је рекао да је унутрашњи дијалог о Косову "добар корак" али да је то "унутрашње питање Србије". " Скот је навео како не жели да се меша у унутрашње ствари Србије и да ће сачекати резултате дијалога, додајући да верује да цивилни сектор може да одигра веома битну улогу у том процесу. 

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са амбасадором Норвешке Арнеом Санесом Бјернстадом са којим се сагласила да је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији у Србији веома важан за проналажење најбољег и одрживог решења. Она је саговорнику најавила формирање заједничке радне групе са кабинетом председника Републике, која ће организовати округле столове широм Србије како би се чуло мишљење што већег броја грађана. Амбасадор Бјернстад истакао да ће Краљевина Норвешка подржати све конструктивне предлоге.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер, у годишњем говору у Стразбуру, позвао је Европску унију да земљама Западног Балкана пружи "кредибилну перспективу чланства". Јункер каже да ће у будућности Унија имати више од 27 земаља-чланица мада током овог мандата Европске комисије и Европског паралмента - неће бити новог проширења јер услови за пријем нису испуњени. У преосталих 16 месеци, Унија ће радити на јачању трговинског програма, развијати нову индустријску стратегију, водити борбу против климатских промена и решавати питања миграција. "Време је да поставимо курс за будућност", поручио је Јункер.

Уредник и водитељ: Наташа Ракетић

Уредник вести: Небојша Николић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи