Код два бела голуба

In memoriam: Љубиша Самарџић (1936-2017)

Поводом одласка нашег чувеног глумца, продуцента и редитеља Љубише Самарџића у вечерашњој емисији Код два бела голуба слушаћемо његова сећања у којима се он осврће на свој животни и стваралачки пут. Разговор са Љубишом Самарџићем забележен је 2014. године у његовом радном амбијенту. Те године, поводом обележавања 55 година његовог уметничког рада, отворен је и трајни Легат Љубише Самарџића у Југословенској кинотеци.

 

Прослављени глумац у разговору открива како се заинтересовао за глуму, како је уписао Академију за позориште, филм, радио и телевизију, говори о својим првим филмским улогама, о томе како је решио да се посвети филму, о својим глумачким узорима, о редитељима и глумцима са којим је сарађивао, као и о изазовима, сновима и заносима који су пратили његово бављење драмском уметношћу. Популарни Смоки у емисији говори о улогама у ратним филмовима, о међународним фестивалима на којима је учествовао, говори о легату, о својој породици, о људима и догађајима који су му у животу били значајни.

 

Од свог првог фила Игре на скелама, који је снимио 1961 године, па до данас, Љубиша Самарџић је одиграо око 200 улога у играним филмовима и телевизијским серијама, режирао је и продуцирао осам играних и телевизијских филмова, и освојио мноштво домаћих и међународних филмских награда.

 

Емисију Код Два бела голуба посвећену Љубиши Самарџићу припремили су и реализовали: Миља Милосављевић Матијевић, Радмила Дујаковић, Милена Борчанин, Блажо Раичевић, Добривоје Трифковић и Дејан Чавић.


Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи