Моја књига

Вечерас говоримо о древном јапанском делу "Прича о секачу бамбуса". Ово дело нам представља Данијела Васић, доцент на Групи за јапански језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду и књижевни преводилац.

"Прича о секачу бамбуса" (Такетори моногатари) је најстарија сачувана фантастична прича у Јапану. Претпоставља се да је настала у Хејан периоду (794–1192), тачније крајем IX или почетком X века. Дело је од изузетног значаја за јапанску књижевност, јер је на прекретници од митолошких прича ка новом, аутохтоном жанру моногатари (прича). "Прича о секачу бамбуса" оригинална је књижевна творевина, у којој је усмена традиција само подлога за осликавање прилика у тадашњем друштву, средство којим се стварност излаже критици, а негативне социјалне појаве исмевају. Дело носи све најважније жанровске одлике: у њему се спајају и прожимају фантастични и реалистични елеменати, а само приповедање, иако у себи садржи сцене карактеристичне за најдревније бајке, обележено је јаким ауторским печатом.

Данијела Васић, која је заједно са Хирошијем Јамасакијем Вукелићем и превела ово дело, говори о томе како је "Причу о секачу бамбуса" открила, како је дело доживљавала у поновним читањима, шта њој лично ова прича значи, а биће речи и о изазовима који су пратили превођење овог дела.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво