Којекуда

Порекло и постојбина Рома вековима су били обавијени велом тајни. Данас се зна да су Роми или Цигани, народ пореклом из Индије, коју су напустили око 10. века, а данас живе широм света, углавном у Европи. А и њихова сеоба из Индије једна је од највећих мистерија.

Једна стара ромска легенда прича о томе како су и зашто Роми напустили Индију:

"Некада смо имали великог владара, Рома. Он је био наш кнез. Он је био наш краљ. Сви су Роми тада живели заједно, у једној дивној земљи. Та земља се звала Синд. Владала је тамо срећа и велика радост. Наш господар се звао Мар Аменго Деп. Имао је два брата. Једном је име било Романо, другом Синган. То је било добро, али је дошло до великог рата који је у прах и пепео претворио ромску земљу. Роми су сви заједно побегли из своје домовине и почели су као сиромаси да лутају другим државама, другим земљама."

Данас нам о свом животу прича један Ром, Раде Јовановић, из Жагубице. Причао нам је своју причу прошлог лета, седећи опуштено на једној клупи у хладу дрвета. Мршав и тамнопут, озбиљан и пристојан.

Помирен са судбином свог народа, али у сталном труду да своју породицу одржи и води кроз живот како најбоље зна.

Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић забележиле су део његове борбе.

Радио Београд 1, 09.05 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво