Моја књига

Вечерас говоримо о роману Дневник о Чарнојевићу Милоша Црњанског. Ову књигу нам представља Бранко Вранеш, асистент на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду.

Дневник о Чарнојевићу је роман без класичних романескних елемената, без јасно одређене фабуле и чврсто оцртаних ликова, али је дело које поседује изузетне поетске квалитете. По речима Јована Деретића, ово дело Милоша Црњанског ''представља најлепши и најчистији облик лиризма у прози''. У овој књизи реч је о губитку илузуја о животу, о ратним страдањима и несрећи, о немирима душе који човека доводе до руба егзистенције, и о освајању хоризонта једне нове, суматраистичке вере. Суматраизам је у Дневнику о Чарнојевићу присутан и у покушајима да се нађе утеха у погледу на чисто плаво небо, као и у настојању да се душевни мир освоји уз помоћ мисли на далеке плаве обале и корална острва, на ''биљке и облаке'' од којих зависи наш живот.

Бранко Вранеш говори о томе како је открио ово дело Милоша Црњанског, како је ову књигу доживео у свом првом сусрету са њом а како у каснијим читањима, шта су му значили мелодичост језика и поетска снага дела Милоша Црњанског. Биће речи и о суматраизму, о идеји повезаности свих живих бића и ствари коју је Црњански исказао на више места, а на посебно леп начин управо у Дневнику о Чарнојевићу. Бранко Вранеш ће говорити и о лирским квалитетима књижевних дела Милоша Црњанског, као и о авангардним и иновативним аспектима његове прозе.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво