Доживети стоту

Средином прошлог јуна, на Светски дан борбе против насиља над старијима, Министарство за рад и социјална питања у сарадњи са Владином Канцеларијом за људска и мањинска права и невладиним сектором, покренуло је Кампању "Зауставимо насиље над сатаријим женама" како би се помогло женама изнад 65. године, које су три пута чешће жртве породичног насиља у односу на старије мушкарце. Поред физичког, оне трпе и психичко, и финасијско злостављање. Зашто ћуте о томе? То ће бити централна тема данашње емисије.

Минуте за здравље посветићемо sleep apnei или престанаку дисања током спавања. Лекари упозоравају да је реч о озбиљном поремећају који може да узрокује бројне болести и у 30 одсто случајева је главни "кривац" за саобраћајне и авионске несреће. Шта је sleep apnea? Како се дијагностикује, а како лечи? Питали смо  прим. др Татјану Радосављевић, специјалисту за плућне болести.

Време за добру књигу издвојићемо за наслов о животу Џејмса Брауна "Ожежи, па бежи" аутора  Џејмса Мек Брајда, а у историјској  радио-читанци ћемо подсетити на лепоту српске лирике из пера великана поезије Алексе Шантића.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник  Драган Димић.

Радио Београд 1,  9:05.

Слика са насловне стране: конференција  "Зауставимо насиље над старијим женама"

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво