Време спорта и разоноде

Бојан Нешковић биће представник Србије на Европском џудо првенству у Бирмингему. Од пре десет година, Бојан је потпуно слеп, али је у њему превагнуло срце јуначко, жеља да докаже да хоће и може, себи и онима које највише воли.

Отац је две ћерке, има два завршена факултета, оснивач је Џудо удружења слепих, прве такве организације у Србији. Уз овог изузетног човека, гост ће нам бити и Миодраг Кастратовић, који му је најпре био тренер плеса, а потом и спорта којим се са успехом бави.

Са утакмице за треће место на ЕП у ватерполу, између Србије и Грчке, јављаће се Милан Биговић. 

Пре две седмице, као потенцијалну наследницу Иване Шпановић, испратили смо на пут Милицу Гардашевић, истински бисер српске атлетике. У италијанском Гросету освојила је златну медаљу и постала европски првак у категорији старијих јуниора, изузетним скоком од 6 метара и 46 центиметара. Уз младу Новосађанку, иначе чланицу Војводине, у студио долази и њен тренер, стратег који је фино, прецизно и паметно одредио приоритете у њеном раду, Марко Милинков.

Долази нам у студио и Дамир Микец, који је на Европском првенству у Бакуу освојио две медаље. Сребрну у појединачној конкуренцији и златну са репрезентативном поставом у малокалибарском оружју, уз Димитрија Гргића и Душка Петрова. Трофејни стрелац тако је у Азербејџану обогатио своју, ионако голему, колекцију врхунских интернационалних одличја и признања. 

Слушаоцима представљамо и истинског велемајстора квиз такмичења, Бојана Лукића. Био је победник 96. циклуса Слагалице, најбољи у квизу Пут око света, првак је Србије за сезону 2016/ 2017 и једини је српски квизоман који се налази међу 100 најуспешнијих светских такмичара. Иначе је архитекта по занимању, уз остало причаће нам и о паб квизовима који су експанзији у Београду.

Екипа академаца Универзитета у Београду направила је већ шесто чудо од возила, Друмску стрелу, пред којом су такмичења у Чешкој и Немачкој. Тим је основан 2010. године, када је у екипи било само 12 студената са два факултета, а данас је у њиховим редовима више од 60 чланова тима. Најновији модел Друмске стреле представиће нам Нинослав Марковић.

Безмало из нашег студија на Европско првенство у Азербеџану отишла је и јуниорска шампионка у стрељаштву Милица Бабић. Шампионат у Бакуу био је последње такмичење у јуниорској конкуренцији. И данас долази у нашу емисију да поделимо радост поводом освајања брознане медаље. 

Током емисије пратимо низ туристичко - културних манифестација које се одржавају широм Србије. Једна од њих је "У смиреј дана", у Долову код Панчева. У околини Богатића обележена је годишњица боја на Дубљу. У Голупцу је у току Сајам Дунава. У селу Грљан код Зајечара актуелан је фестивал инструменталне традиције Балкана. На Копаонику се одржавају Дани боровнице. У Прибојској бањи све је спремно за Илинданске дане. Истог датума почиње и међународни "Пиано самер" фестивал у Врању. У Врњачкој бањи одвија се "Love fest", у Пријепољу се спремају за манифестацију "Лимски дарови". Сабор гајдаша балканских земаља одржаће се у Сврљигу, у селу Братачић крај Осечине 02. августа одржава се избор за харамбашу Подгорине. Планина Златар, рај на земљи и овог лета нуди атрактивну културну понуду, кроз свој традиционални "Златар фест".

У Центру за културу у Шумицама сутра увече пет година своје песничке приче обележава Сања Радојковић. Девојке из вокалне радионице `Бистрик` освојиле су одлично треће место на фестивалу у румунском граду Браила.  Црвена звезда има бесплатну летњу школу џудо спорта. Изложба радова докторског уметничког пројект  `Дрес код` отворена је у галерији Факултета ликовних уметности, аутор је Миљана Радојичић. Трећег августа у Нишу промоцију своје нове књиге песама и афоризама има Златко Лонг. У просторијама Дома РТРС у Бањалуци, отворен је Јадранкин кутак, посвећен незаборавној Јадранки Стојаковић. О томе нам прича Маја Татић, која је и сама снимала Јадранкине песме, интензивно се дружила се њом, била и  представник Босне и Херцеговине на Песми Евровизије.

Неће изостати ни предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. 

 

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво