Гости из прошлости

Топло лето 1749. године донело је временске непогоде са изненадним ударима грмљавине па је Бенџамин Френклин дошао до убеђења да „облаци садржавају једну количину електричног огња док се не сретну с другим облацима или телима која нису толико наелектрисана, а онда ће је предати у виду оног што познајемо као муњу и гром. То ће рећи да су муња и електрични огањ иста ствар.“

Тај закључак најпре је изазивао подсмех у енглеским научним круговима, а респект у француским, нарочито после Далибаровог експеримента за време грмљавине. Уследио је Френклинов опит са змајем и откриће громобрана. Његово откриће је и хлађење путем испаравања, доказао је да боја утиче на проводљивост топлоте, проучавао је функцију пора на кожи и циркулацију крви, открио лековитост сунчеве светлости и хладног ваздуха, његов изум су тзв. Френклинове лампе, бифокалне наочаре, машина за умножавање, отворена пећ, стаклена хармоника и први флексибилни катетер; проучавао је фосиле, кретање Голфске струје, живот мрава, открио барске гасове, занимао се за пуштање балона, предлагао летње и зимско рачунање времена и први је за којег се зна да је у доношењу одлука користио листу “за” и ”против” аргумената. Своје изуме није патентирао и ниједну пару од њих није зарадио, јер је сматрао да његови проналасци припадају човечанству.

Његова открића Балзак је сажео у три речи – он је открио громобран, лакрдију и пронашао републику. „Отео је грому муњу и жезло тиранима“, учествовао је у рату за независност, био дипломата, залагао се за укидање ропства и слободу говора, један је од твораца америчке Декларације о независности и америчког устава  – наш гост из прошлости – Бенџамин Френклин.

Аутор и уредник емисије – Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара