Гости из прошлости

Балерине, коњи, жене при тоалети, свакодневни живот праља, пеглерки, лаких жена; и опет балерине и коњи; и до самог краја - само балерине. Своју сликарску страст Дега је објаснио сасвим једноставно: „Сматрају ме сликарем балерина. А никад им није пало на памет да ме код сликања балерина највише занима да забележим покрет и насликам лепу одећу. То што ја радим плод је размишљања и проучавања... Не знам ништа о надахнућу, спонтаности и осећању”.

Покушавао је да ухвати тренутак, жив утисак, игру светла, примицао се и одмицао од својих модела, тражио перспективу, бесомучно скицирао и мењао углове посматрања. Све у потрази за идеално ухваћеним тренутком. Убраја се у осниваче импресионизма, с чим се није слагао. Ближи му је био реализам.

Импресионисти су изашли из атељеа и сликали на отвореном. Дега је посматрао у затвореном, највише у париској Опери, иза сцене, у фоајеу, по собичцима и кафеима. Тада би скицирао, а својим сликама посвећивао се у затвореном. И није га било брига хоће ли његове слике висити на нечијим зидовима или хоће ли се продати. Неоптерећен финансијама, сликао је и цртао у стотину покушаја, никад задовољан, увек у потрази за тренутком који може да исприча причу. 

Оптуживали су га да је воајер, женомрзац и педофил, нарочито после скулптуре балерине од воска „Мала четрнаестогодишња плесачица". Био је сликар самотњак, тешке нарави и оштрог језика, бескомпромисно предан уместности, оштрог суда према другима, а највише према себи. Био је дечачки радознао, имао је велики дар опажања и отвореност за новотарије, пре свега за фотографију и технику монотипије.

Наш данашњи гост из прошлости је француски сликар Едгар Дега.

Аутор и уредник - Мирјана Блажић.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво