У средишту пажње

Како заштити децу без пратње у миграцијама? Која решења су најбоља у пружању психосоцијалне подршке и помоћи? Какве резултате је показао смештај у хранитељским породицама?

У Србији борави више од 2.500 деце избеглица и миграната. Деца без пратње представљају посебно рањиву категорију, јер неретко бивају изложена ризицима од злоупотребе, насиља, искоришћавања и занемаривања. Ризици за здравље и добробит деце повећавају се ако су у неодговарајућем смештају- у простору без приватности, који деле са одраслима које не познају и без адекватних услова за одржавање хигијене.

Могућа решења за децу избеглице и мигранте, на чему интензивно раде државне институције и невладин сектор , су смештај у посебне јединице при јавним установама за бригу о деци, али и други облици алтернативне бриге- као што су смештај у хранитељске породице или мале заједнице за подржано , заједничко становање, ако су у питању адолесценти.

Хранитељство за децу без пратње  показало је добре резултате. Хранитељске породице до сада су примиле 21 дете-мигранта различитог узраста.

Како се доноси одлука о томе која врста помоћи и подршке је најбоља за свако појединачно дете? Како што већи број деце уписати у школе? Шта је до сада урадјено у програму заштите деце, а шта се планира?

Гости у студију су: Светлана Миленковић, психолог из Центра за породични смештај и усвојење Београд, Мареа Гринвалд, координатор за заштиту деце у организацији "Саве тхе Цхилдрен" и Нина Стаменковић из Центра за развој културе дечјих права. Путем телефона чућемо искуства хранитељица - Драгане Клер из Шида и Славице Чотрић из Лознице.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво