Читај ми!

Јан Потоцки

Јан Потоцки је 1790. године постао познат као први Пољак који је полетео балоном на топао ваздух. Међутим, тај лет изнад Варшаве са аеронаутом Жан-Пјером Бланшаром био је само једна од многобројних догодовштина легендарног пољског племића.

Рођен је 1761. године, као потомак једне од најбогатијих и најутицајнијих породица у Пољској. Школовао се у Женеви и Лозани, у војсци добио чин капетана, а неко време провео и са Малтешким витезовима. Породично богатство омогућавало му је да много путује. Прокрстарио је Европу, Средоземље, Азију и Северну Африку. Боравио је и у Србији, где је 1783. године слушао гусларе. Живо описујући своја бројна путешествија, током којих се посвећивао обимним историјским, лингвистичким и етнографским изучавањима, Потоцки се сврстао међу прве путописце модерног доба. Осим што је доста писао, занимао се, такође, политичким интригама, тајним друштвима и допринео настанку етнологије, јер се међу првима темељно бавио и историјом и археологијом Словена. Неко време провео је у Француској, а по повратку у Пољску постао је познат као издавач политичких брошура, у којима је заговарао различите реформе. Године 1788. основао је у Варшави издавачку кућу под називом „Слободна штампарија", као и прву бесплатну читаоницу у граду.

Последње године живота гроф је провео повучено, на свом имању у Подолији. Смрт Потоцког остала је неразјашњена и необична попут мрачних догађаја у његовом роману. Изгледа да је сам себи прекратио живот 23. децембра 1815. године пуцњем из пиштоља, а по причи која је касније настала, учинио је то сребрним метком израђеним тако што је недељама глачао украс са дршке посуде за шећер. Забележено је да је патио од меланхолије, која би у данашње време по свој прилици била препозната као озбиљнији облик депресије, а уз то је наводно веровао и да се претвара у вукодлака...

Писао је искључиво на француском, на коме је забележен и оригиналан текст „Рукописа нађеног у Сарагоси", а за собом је оставио тридесет писаних дела: путописе, студије, драмске текстове, приповетке и данас прослављени роман. Неки истраживачи сматрају да је то својеврстан симболичан запис о пишчевим езотеријским изучавањима.

Наш гост из прошлости биће Јан Потоцки, пољски гроф с краја 18. и почетка 19. века, свестрано образовани пустолов, етнолог и археолог, титуларни тајни саветник руског цара, књижевник и аутор тајанственог романа „Рукопис нађен у Сарагоси".

Аутор - Хана Гадомски.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво