У средишту пажње

Како ће се у акредитованим лабораторијама, применом најсавременије опреме, испитивати безбедност и квалитет апарата, електротехничких уређаја, опреме и грађевинског материјала? Да ли ће потрошачи и привреда бити заштићени од пласмана небезбедних производа на тржишту?

Петнаест акредитованих лабораторија у земљи добило је опрему за испитивање безбедности и квалитета- кућних апарата, електротехничких уређаја, опреме. Безбедност тих производа један је од услова за отварање поглавља 1 о слободном кретању робе. Етикета српског знака усаглашености је потврда безбедности и квалитета. Њу издају акредитоване установе, које су добиле најсавременију опрему за испитивање колико су електротехнички и грађевински производи отпорни на пожар, експлозије, механички удар или колико су бучни. У Србији је покренута и кампања "Безбедност нема цену" како би се подстакли грађани да при куповини бирају безбедне кућне апарате.

На који начин потрошачи могу да провере безбедност апарата, грађевинског материјала и друге опреме приликом куповине? На шта би требало да обрате пажњу? Како изгледа потврда знака услаглашености? Како се у привреди проверава поступак сертификације? Да ли су наши прописи усаглашени са европским стандардима?

Гости емисије су: др Предраг Поповић, извршни руководилац Бироа за сертификацију Института за нуклеарне науке "Винча", Мирослав Туфегџић, директор лаборатоје "Ценеx" Института "Винча", др Загорка Радојевић, директор Центра за материјале у Институту за испитивање материјала и Никола Мирковић, начелник у сектору за квалитет и безбедност производа Министарства привреде.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво