Таласање - Шетња

Неготинска крајина надалеко је позната по својим пивницама, Рајачким најпре, али покрај Неготина има их још неколико, Рогљевачке, Штубичке, Смедовачке...

У тим каменим пивницама или по старом пимницама, живи вино а не пиво. Људи нема, они живе у селу подно брда а на брду су, што би се рекло, на сезонском раду, у винограду. Све док не направе вино. Најстарије пивнице су из 18 века, и на свакој је уклесана историја. Труде се, кажу мештани, да сачувају традицију коју су им оставили преци и у виноградарству и у архитектури.

Од пре коју годину имају и комшије Французе. Они у винарији у Рогљеву производе своје сорте вина и извозе их у Француску. Те сорте, као што је познато, у неготинском крају добро успевају. Све је више туриста који посећују пивнице, из разних крајева света, а домаћини стрпљиво причају приче о свом чаробном винском селу. Бата Петко је неко кога из Туристичке организације Неготин препоручују за водича кроз историју виноградарства тог краја. Како да направи добро вино научиле су га, давних дана, рогљевачке баке. Не мушкараци него жене, јер су оне, како истиче, биле од давнина и стуб куће и стуб винограда.

Бата Петко за себе каже да је најбољи зет у Рогљеву, али сада и он има свога зета  с којим ради све послове око вина. Тај, међутим, још мора да попричека на титулу најбољег зета, каже Бата Петко. Главна газдарица у винарији је ћерка Мирјана. На врата њиховог подрума покуцала је једног дана и наша колегиница Наташа Аћимовић.

Уредник и водитељ: Мирјана Никић 

Радио Београд 1, 10.05 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара