Пољопривреда: Задругарство у Србији и Шпанији

Влада Србије усвојила је програм подршке за регионални развој и подстицај за оживљавање задругарства који предвиђа оснивање 500 задруга у 500 великих села за три године. План предвиђа оснивање нових задруга и стављање постојећих на здраве ноге, рекао је министар без портфеља задужен за регионани развој Милан Кркобабић. Најавио је да ће конкурс бити објављен следеће недеље.

Према последњим статистичким подацима, у Србији је активно око 1500 земљорадничких задуга које су оствариле 68 милијарди динара прихода, и запошљавају око 5000 људи и имају преко 90 хиљада коопераната.

Задругарство у Шпанији такође има дугу традицију као и Србија. Пољопривредници су углавном удружени у велике задруге а финансијска помоћ, осим од државе, стиже из фондова ЕУ.

За период 2014.-2020. из европских фондова издвојено је чак 250 милиона евра за подстицај задруга. Држава половину пореза на приходе задруга усмерава на њихов развој, а нижа је и стопа ПДВ-а.

Гости емисије: Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије, Мирослав Јонаш, директор задруге Пољопривредник из Ковачице, доц. Марија Николић, Пољопривредни факултет у Београду, Цлементе Мате Тапиа (Министарство пољопривреде Шпаније), Габриел Трансадо (федерација пољопривредно прехрамбених задруга Агроалиментариас), Царлос Аренес, призвођач воћа из Валенсије.

Аутор и водитељ: Наташа Ракетић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво