Гости из прошлости

"Кажи ми кажи, огледалце моје, најлепша на свету данас жена ко је? Бела као снег ил светлост дана, црне косе, румених усана, најлепша на свету данас је Снежана!"

Тако почиње заплет у бајци Браће Грим „Снежана“ из 1812. године, али и у првом анимираном дугометражном филму у историји, „Снежана и седам патуљака“, који је премијерно приказан 21. децембра 1937. године у Carthay Circle Theatre у Лос Анђелесу.

Сиже који почива на љубави, пријатељству, зависти, мржњи, борби између добра и зла; на ликовима са осмишљеним карактерима и драматургији бајке којом се стално појачава напетост и води ка срећном свршетку, били су Дизнијев одабир за снимање једног од најважнијих филмова у историји седме уметности. Био је то и први филм чија је наменски компонована музика, заједно са сонговима, објављена на плочи као засебно издање.

 

„Снежана и седам патуљака“ био је најгледанији филм у Америци све до премијере филма „Прохујало са вихором“ 1940; то је и први филм који је дигитализован; а за „значајну иновацију на филму која је очарала милионе, прокрчивши пут ка новој форми анимираног филма“, Америчка академија за филмску уметност 1939. године доделила је Волту Дизнију једног великог и седам патуљастих Оскара. Од 1989. године филм се чува у америчкој Конгресној бибилотеци као дело од посебног културног, историјског и уметничког значаја; према листи Америчког филмског института један је од 100 највећих америчких филмова и најбољи анимирани филм свих времена према листи сачињеној 2008. године.

Када је 1934. године Волт Дизни сарадницима саопштио своју одлуку да ће њихова продукција почети припреме за снимање филма заснованог на бајци „Снежана“ Браће Грим, дочекан је са неверицом. Скептични су били и његови најближи, брат Рој и супруга Лилијен, јер нико није могао да поверује да ће публика хтети да седи читав сат у сали и гледа обичан цртани филм. Али „Снежана и седам патуљака“ је био све, само не обичан цртани филм, јер већ осам деценија биоскопска публика широм света, разних узраста, образовања и интересовања, и даље с пажњом и с много емоција навија за бајковиту љубав, доброту и пријатељство, и то сат и 23 минута, колико траје овај филмски класик.

 

Зато ће педесетак минута емисије “Гости из прошлости” бити посвећено филму коме, као ни бајци, време не може ништа – „Снежана и седам патуљака“.

 

Аутор и уредник емисије – Мирјана Блажић



Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво