Моја књига

Бранка Гератовић Ивановић, лектор на Катедри за романистику Филолошког факултета у Београду, говори о роману "Љубавник" француске књижевнице Маргерит Дирас. Роман "Љубавник" објављен је у лето 1984. године, и неколико месеци касније добио је Гонкурову награду за најбољи роман године. Од тог тренутка, "Љубавник" је постао најчитанији и најпревођенији француски роман. Са тиражом од пет милиона примерака у Европи и незапамћеним успехом једне европске књиге у Америци, овај необичан исповедни роман постао један од највећих бестселера савремене светске књижевности.

Прича о младој девојци европског порекла и њеном знатно старијем кинеском љубавнику, прича у којој се виде трагови личне животне приче Маргерит Дирас, када је као девојчица живела у Сајгону, испричана је на књижевно убедљив начин. Књига је писана у фрагментарној форми, једноставним и сведеним језиком, који је уз то поетизован.

У роману нису доминантни описи догађаја и ликова него исказивање осећања и хватање живота у његовом чулном трептају. Захваљујући тим својим квалитетима ова књига и данас делује узбудљиво.

У емисији ћемо говорити о роману "Љубавник", али о животу Маргерит Дирас. Она се бавила књижевним стварањем, позориштем и филмом. Живела је пун, динамичан и необичан живот, живот који је био пун успона и падова, али који је увек био у знаку искрене страсти и радозналости.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се