Моја књига

Тања Крагујевић, песникиња и есејиста, говори о књизи изабраних песама под називом "Немој рећи никоме" америчког песника Тонија Хогланда.

Тони Хогланд (1953) је песник у чијим се делима одражава искуство савременог живота. Он пише јасно, једноставно и прецизно. Феномене свакодневице и постојање у оквиру модерне цивилизације он често сагледава у једној хуморној и иронично искошеној перспективи. Истовремено, Хогланд је песник који не бежи од болних и тешких питања живота, као ни од социјалне тематике. У песмама овог америчког аутора никада нема једнозначног говора и сувих описа стварности. Свака његова песма у себи увек садржи извесно онеобичавање ствари о којима се говори, што речима песама прибавља метафизичку ауру. Песме Тонија Хогланда обраћају нам се гласом аутентичне и вредне уметности.

Књига под називом "Немој рећи никоме", коју је објавила краљевачка Повеља, уједно је и прво представљање стваралаштва овог песника код нас. Његова поезија раније није била објављивана ни превођена, па треба рећи и то да је песме Тонија Хогланда превео Ален Бешић, који је и начинио избор из његове поезије.

Тања Крагујевић, која је и сама песникиња, говори о свом доживљају поезије Тонија Хогланда, о томе зашто ју је одушевила поезија овог аутора, као и о томе шта јој као песникињи значе оваква читалачка искуства.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се