Моја књига

Марио Лигуори, књижевник који ствара на италијанском и на српском језику, говори о делу "Код Хиперборејаца" Милоша Црњанског.

Дело "Код Хиперборејаца" је дело хибридног карактера, у којем се преплићу елементи романа, путописа, мемоара и есеја. Објављено је 1966. године, по повратку Црњанског из емиграције која је трајала две и по деценије. У овој књизи писац је изнео своја сећања која се тичу његовог живота у Италији, где је као дипломатски службеник у Риму боравио од 1938. до 1941. године. Црњански у овом делу износи своја запажања о људима, пределима, обичајима, о италијанској историји, култури и уметности, а све то је прожето јединственим пишчевим сензибилитетом, лирски надахнуто, и имагинативно убедљиво. Осим личног сведочанства које је, као и већина других дела Милоша Црњанског, обојено меланхолијом, дело "Код Хиперборејаца" сведочи о друштвеним преокретима и ломовима карактеристичним за епоху у којој је писац живео и стварао. 

Наш гост говори о овом делу Милоша Црњанског, о томе како га је читао и доживео, а открива и то колико му је Црњански помогао да овлада нијансама српског језика. Посебну пажњу Марио Лигуори посветиће доживљају Италије, а посебно Напуља, у овом делу Милоша Црњанског.

Марио Лигуори је на српском језику објавио књигу путописне прозе Снатрења, књиге прича "Седам јесењих прича" и "Прва љубав", монографију "Напуљ у српским путописима од 1851. до 1951. године" и роман "Напуљски дипломата". Дипломирао је компаративне језике и културе на Универзитету L’Orientale у Напуљу, а мастер студије завршио на Филозофском факултету у Новом Саду, где је и докторирао. Предаје италијански језик на Филозофском факултету и Академији уметности у Новом Саду.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво