Моја књига

Марко Алексић, археолог који се бави историјским темама, говори о једном од најзначајнијих романа српске књижевности, о роману "На Дрини ћуприја" Иве Андрића.

"На Дрини ћурија" Иве Андрића јесте роман–хроника, књига која говори о периоду од готово четири века, од половине 16. века па све до почетка Првог светског рата 1914. године. Главни лик овог дела јесте – мост. Настао 1571. године као задужбина Мехмед–паше Соколовића, једног од најзначајнијих великих везира Османског царства, који је овом грађевином хтео да се одужи завичају из ког је потекао, вишеградски мост постаје стварно и симболичко средиште живота тога краја, тачка у којој се срећу и укрштају безбројне људске судбине. Андрић користи одређене историјске чињенице, али своју причу о мосту он уметнички обогаћује и преображава у дело изузетне имагинативне снаге и убедљивости. Књига "На Дрини ћуприја" упознаје нас са низом аутентичних и пластично оцртаних књижевних ликова, чије су животне приче нераскидиво везане за мост крај којег живе. Роман у себе укључује и легенде и митове које се од најранијег доба везују за мост, као и примере додира, прожимања па и размимоилажења различитих цивилизација, култура и вероисповести, које су све постојале око ове грађевине.

У емисији ће бити речи о појединим ликовима и сценама из романа "На Дрини ћуприја", о Андрићевом схватању и доживљају историје, о сусрету Истока и Запада у његовом делу, као и о неким другим темама.

Марко Алексић је магистар наука и међународно признат стручњак за средњовековно оружје. Аутор је монографије "Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи" и књига "Марко Краљевић" и "Српски витешки код".

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара