Којекуда

Поред Грожђебала и Фестивала куглофа, Сремски Карловци имају нову туристичку атракцију – Музеј шибица, једини такав у Србији.

Отворен пре неколико година - Музеј шибица, тренутно чува око 25.000 кутијица већ помало заборављених предмета. На овом месту се могу видети кутије шибица из далеког Јапана, вечног Рима или озбиљног произвођача шибица - Шведске. У минијатурном свету сазнаћете како се мењала мода, напредовао дизајн, али добити и кратак курс националне историје - од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца до данас.

Изложене су кутијице различите по форми, величини, дизајну па чак и материјалима - ту су цилиндрична, златаста италијанска паковања, украшена репродукцијама слика уметника светског реномеа, ремекдела јапанске стрпљивости израђена на пелиру и свили, француске шибице са пикантним мотивима и представама.

Ова богата колекција шибица, уз информације о историјату, колекционару и самој колекцији, омогућава увид у промене које су се десиле у историји дизајна протеклих 170 година, али она представља и својеврсну хронику друштвених промена.

Музеј шибица у Сремским Карловцима обишле су Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи