Код два бела голуба

О Григорију Божовићу, најзначајнијим српском писцу с Косова и Метохија, Станислав Винавер је написао: „Дужност је целокупне читалачке публике да се најзад истински обавести о лепоти и слави и јаду свога крвавога и ропскога Југа, и то не из фалсификованих и отужних извора, већ на моћноме и бистроме врелу које му је, својом књигом, у досад недоступноме кршу, створио г. Гр. Божовић”.

Његови текстови расути су на страницама „Политике" и других листова и часописа, а део је, у селективном избору самог аутора, сабран у четрнаест књига, објављених за пишчева живота.

Нажалост, неправедна пресуда Војног суда Команде града Београда којом је Григорије Божовић осуђен на смрт стрељањем затамнела је његово дело у читавом послератном периоду до деведесетих година 20. века. Рехабилитован је 2008. године, а пресуда Војног суда Команде града од 29. децембра 1944. године проглашена је неважећом. Тиме је делимично исправљена велика неправда нанета овом угледном писцу.

Завод за уџбенике Београд објавио је Сабрана дела Григорија Божовића, у два тома, на више од 2.600 страна. Књиге је за штампу приредио Јордан Ристић, изузетан познавалац дела Григорија Божовића. У првом тому, у две књиге, објављене су приповетке, а у другом, у четири књиге, путописи.

У овој емисији говоримо о Божићевој збирки приповедака „Тешка искушења".

Радиофонски приказ текста припремио Бранислав Тодоровић Клинић.

Радио Београд 1, 20.00

Слика са насловне стране: Григорије Божовић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво