У средишту пажње

Колико су исправне декларације на прехрамбеним производима? Које информације садрже и зашто су оне важне за потрошаче?

Истраживање ИXИС Нутриционизма спроведено на узорку од 2593 производа , илуструје да је на тржишту 68 одсто исправних декларација. Најчешће грешке и недостаци утврђени су на етикетама хлеба и пецива, као и на производима са тзв. "здраве полице"- где је исправно декларисано тек око 50 одсто производа! У категорији безалкохолних пића такође има много примера неисправног декларисања.

Најчешће грешке су : неадекватно декларисање адитива, присуство алергена, неразумљиве нутритивне изјаве, неистицање заслађивача, неистицање додавања витамина у називу производа са намером да потрошач помисли да се они налазе природно у воћном соку итд. Колико грешке на декларацијама утичу на намерно завођење потрошача? Какав је квалитет прехрамбених производа? Колико погрешно наведени састојци на декларацијама могу да утичу на наше здравље ? Које консеквенце може да сноси произвођач који декларише производ на начин који није дозвољен Правилником о декларисању, означавању и рекламирању ? Каква је улога пољопривредне инспекције, шта илуструју подаци пољопривредних инспектора са терена?

Гости у студију су: др Даница Зарић, директор ИXИС Нутриционизма и аутор истраживања, доц. др Милка Поповић, са Медицинског факултета у Новом Саду, начелник Центра за хигијену и хуману екологију Института за јавно здравље Војводине и Ненад Вујовић, начелник Одељења пољопривредне инспекције за безбедност хране биљног и мешовитог порекла.

Бројеви телефона за укључења слушалаца су: (011) 322 50 99 и ( 011 ) 322 52 99.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара