У средишту пажње

Због претеране употребе антибиотика могло би се догодити да бактерије постану отпорне на њихово дејство. Научници широм света упозоравају на то да се ближи време када ниједан од познатих антибиотика неће деловати на генетски измењене бактерије. Да се то не би догодило потребно је да се ови лекови користе што рационалније – само уз препоруку лекара и само када је то заиста неопходно.

Следећи препоруке Светске здравствене организације и других међународних здравствених институција и наша земља активно се укључила у кампању за рационалну употребу антибиотика. Шта се све предузима у оквиру кампање коју спроводи Министарство здравља? У којој мери се лекари у Србији суочавају са проблемом бактерија која су отпорне на већину лекова? Да ли смо на прагу пост - антибиотског доба, како сматрају неки научници? Како и чиме ће се људи лечити ако антибиотици више не буду деловали у случају инфекција?

Гости емисије су доц. др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије и проф. др Радован Богдановић, председник Удружења педијатара Србије.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво