У средишту пажње

Коме извршитељи куцају на врата? Шта могу да заплене у државним институцијама, здравственим установама, школама? Која државна и приватна имовина је изузета од извршења, односно - не подлеже могућности одузимања?

Пажњу јавности привукли су недавни случајеви када су извршитељи у Нишу пописивали компјутере у суду и возила у Хитној помоћи, због неплаћених судских тршкова странкама, односно неисплаћених пореза и доприноса. Заплена новчаних средстава са рачуна предузећа вршена је и од Зелезница Србије, Конграпа, Партизанског пута и других... Таква, законом прописана могућност, постоји више година уназад, али, док су извршења спроводили само судови - до 2012. године, они нису користили тај начин наплате дуга од јавних институција, док се нису укључили професионални извршитељи.

Када је рачун предузећа, институције или установе у блокади или када на њему нема новчаних средстава, Закон о извршењу и обезбеђењу даје могућност наплате потраживања пописом, проценом и продајом њихових покретних ствари ради намирења извршних поверилаца, без обзира да ли су повериоци физичка или правна лица - објашњавају у Комори извршитеља.

Да ли су проширене надлежности извршитеља или систем извршења коначно функционише у Србији? Колики је законски рок у коме дужник може да плати дугове? Постоји ли могућност договора са извршитељима? Да ли грађани знају с чим ће се суочити уколико дугују за комуналне услуге и порез, односно уђу у поступак извршења? Када се блокира рачуна дужника, а када то није могуће? У каквом су статусу повериоци и дужници у Србији у поступку извршења? Шта о примени Закона о извршењу и обезбеђењу мисле извршитељи, а шта стручна јавност?

Какав је механизам контроле рада јавних извршитеља?

Гости емисије У средишту пажње су: Светлана Манић, заменик председника Коморе извршитеља, Александар Вуловић, извршитељ из Београда и Небојша Шаркић, професор на Правном факултету Универзитета Унион.

Бројеви телефона за укључења слушалаца су: ( 011) 322 50 99 и (011) 322 52 99.

Уредник и водитељ емисије је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи