У средишту пажње

Органска производња - хоби или бизнис? Зашто је мали број пољопривредника сертификовао ову делатност? Како поједноставити и појефтинити увоз органског семена, сточне хране, ђубрива, репроматеријала? Зашто их на нашем тржишту нема довољно?

У Србији је само 2.000 пољопривредника сертификовало органску производњу. Стручњаци сматрају да би их било више када би држава поједноставила и делом финансирала трошкове регистрације увозног репроматеријала који недостаје.

Шта могу да ураде произвођачи уколико на тржишту нема органског семена? У чему је разлика између органског и семена из конвенционалне производње? Која заштитна средства су дозвољена у производњи органске хране? Шта је потребно знати да би се заинтеросавани грађани бавили органском пољопривредном? Шта ће посетиоци моћи да виде на изложби органске производње и производа са ознакама географског порекла на предстојећем Међународном сајму пољопривреде од 14. маја у Новом Саду? Постоји ли јасан концепт о правцу развоја ове делатности - хоћемо ли да је унапређујемо и на који начин ?

Гости емисије У средишту пажње су: Биљана Хољевић, инжењер заштите биља, саветник у одсеку за органску производњу Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Нада Мишковић, председница Националне асоцијације за органску пољопривреду Србије "Сербиа органика" и професор Пољопривредног факултета у Београду Снежана Ољача, са катедре агротехнике и агроекологије.

Од Гордане Шокшић из села Тараш код Зрењанина чућемо зашто је напустила државни посао и заједно са супругом почела да се бави производњом органске хране.

Уредник и водитељ: Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво