Новости дана

Према прелиминарним резултатима, које је РИК добио с 99,99 одсто обрађених места, листа око Српске напредне странке је освојила 48,25 одсто гласова, Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија 10,95, а Српска радикална странка 8,10 одсто. Покрет "Доста је било" и Демократска странка добили су по 6,02 одсто, Листа Двери-Демократска странка Србије 5,03 одсто, а Социјалдемократска странка - Либерално демократска партија - Лига социјалдемократа Војводине 5,02 одсто гласова бирача. Цензус је прешло и пет мањинских странака. Коначне резултате РИК ће саопштити око 21 сат.

Од данас у Железари Смердерево раде обе високе пећи. Из поново покренуте пећи број два први челик ће потећи за два дана, потврдио је један од директора Петар Камараш. Нови власник, кинески "Хе-стил" најавио је, иначе, да ће челичану у потпуности преузети до краја јуна, када у Смедерево, како сазнаје РТС, стигне стотинак кинеских руководилаца. Кинески гигант планира да од смедеревске Железаре, уз нове инвестиције, направи најконкурентнијег европског произвођача челика.

Турски премијер Ахмет Давутоглу потврдио је да одлази са места председника владе. Давутоглу је рекао да се на предстојећем конгресу неће кандидовати за председника владајуће Партије правде и развоја (АКП), што аутоматски по статуту странке значи да не може бити ни премијер, јер су те две функције повезане.

Израел обележава Дан сећања на жртве холокауста. Звук сирена је јутрос у 10 сати широм земље означио почетак двоминутног ћутања у знак сећања на шест милиона Јевреја које су нацисти и њихови сарадници убили у холокаусту у Другом светском рату. Комеморације се одржавају у читавој земљи, а у Моморијалном центру холокауста Јад Вашем, у Јерусалиму имена убијени се читају у оквиру церемоније "Свака особа има име".

У Пољској се одржава 28-ми марш живих. Учествују хиљаде младих Јевреја и нејевреја, који су током протекле недеље посетили јеврејска гробља, синагоге и сквер с ког су 64 хиљаде краковских Јевреја послате у логоре смрти. Манифестација ће се окончати у тишини, три километра дугим маршем између некадашњих логора Аушвиц и Биркенау.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво