Мозаик времена

Сећамо се како су 4. маја 1992. године родитељи војника који су војни рок служили на територији Босне и Херцеговине протестовали испред зграде Генералштаба, тражећи да им се деца врате на територију Савезне републике Југославије.

Првог маја 1886. године у Чикагу је 50.000 радника ступило у штрајк захтевајући боље услове рада изражене у пароли „три осмице": осам сати рада, осам одмора и осам за културно уздизање. Од 1899. овај дан се слави као Међународни дан рада, а у Србији је, као такав, први пут прослављен 1894. године.

Благоје Богавац, Јоже Рутић и генерал потпуковник Бранко Обрадовић сећали су с неких ранијих прослава овог празника.

Међународни дан новинара и Међународни дан слободе штампе је 3. мај. Црногорски књаз Данило И Петровић донео је „Обшти законик црногорски и брдски" 5. маја 1855. године. А маја 2000. за Радио Београд говорио је Глумац Миша Јанкетић.

На таласима Другог програма Радио Београда 1990. године могла се чути емисија „На првој страни" посвећена страдалницима логора у Јасеновцу. Новинар Бранислав Маринков.

 

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се