Код два бела голуба

У вечерашњој емисији слушамо сећања капетана Михајла Николића, из 102 ловачке ескадриле, браниоца Београда 6. априла 1941. године. По његовом сазнању, у првом таласу Београд је напало 234 бомбодера типа "јункерс" и 160 двомоторних бомбардера других врста, које су штитиле многе "штуке". Сви наши пилоти су храбро улетали у тај рој авиона, не помишљајући на неравноправан однос снага.

ИК-3 су полетели први зато што су први обавештени о нападу. Наша ескадрила је узлетела одмах затим са 7 Ме-109Е (имали смо укупно десет авиона али је један био у квару, а два су била у патроли).

Био је ведар дан са мало измаглице и лаке облачности. Летели смо у правцу реке Саве. Када смо узлетели осврнуо сам се по навици иза себе и видео да је мој пратилац Миодраг Бошковић у забуни заборавио да увуче стајни трап. Покушао сам да ступим у контакт са њим преко радија али безуспешно. Тек када сам извукао стајни трап на мом авиону схватио је поруку и увукао точкове након чега се придружио формацији. У почетку нисмо видели ништа да би затим приметили како наши авиони пониру ка нечему. Када смо се приближили небо се зацрнело од немачких авиона...

Немци су убили командира Милоша Жуњића док је био још у ваздуху, под падобраном. Михајло Кале Николић је заробљен и недељу дана по избијању рата спроведен у логор Оснабрик. Сећања капетана Михајла Калета Николића снимљена су 1991. године.

Радио Београд 1, 20.00

Насловна страна: бомбардовање Београда 6. априла 1941.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи