Којекуда

Да ли сте знали да су Галипољци у Турској – Срби из Јагодине?

Када је Мехмед Херцеговић добио јагодински спахилук као свадбени мираз, уз султанову кћер. Тада се део житеља иселио на Галипоље и под зидине Истанбула. Срби са Галипоља остали су у туђини све до 1913. године, успевши да сачувају језик и уверење да потичу из Јагодне, док се у Истанбулу и данас један део назива Јагодина.

У светској историји нема примера да је један релативно мали град, својевремено, дао готово све вође политичких партија у држави. Ево које су виђенији припадници и оснивачи политичких странака и група рођени или су живели у Јагодини: Аврам Петронијевић са Вучићем вођа Уставобранитеља; Стевча Михајловић вођа Либерала од 1858 године; Јеврем Марковић вођа политичке групе Богосављевић - Јевремове; Светозар Марковић родоначелник Радикалне и Самосталне Радикалне странке; Милан Пироћанац вођа Напредњачке странке; Андра Банковић вођа Социјалиста у Србији; Душан Поповић Српска социјал демократска партија после Туцовићеве смрти.

Ово су само неки од ликова наше данашње приче о знаменитим Јагодинцима о којима нам је говорио Нинослав Стојановић, историчар из Јагодине.

Забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Радио Београд 1, 09.05 (Реприза петком од 23.00)

Фотографија са насловне стране: Галипољски Срби снимљени по доласку у Југославију 1922. године;

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара