Школска интеграција миграната у Немачкој и Србији

Како почиње интеграција миграната који су пре неколико месеци стигли у Немачку и то оних најмлађих, деце школског узраста. Током боравка у Франкфурту у оквиру пројекта "Медијска путовања у Европској унији", посетили смо стручну школу "Берта Јордан". Реч је о школи у којој странци, већином мигранти уче немачки језик и стичу основне вештине како би касније своје образовање могли да наставе у класичном образовном програму Немачке или се припреме за одређени посао.

"Берта Јордан" школа је од октобра увела посебан програм под називом "ИнтеА", "Интегратион унд Абшлус", што у буквалном преводу значи интеграција и диплома. О ефектима примене новог програма за Радио Београд 1 говоре: наставница немачког језика Франциска ван Елтен и наставник матаматике Хорст Хофман.

Србија је, с друге стране, земља која има много искуства у прихвату и збрињавању избеглица, интеграцији, па и реинтеграцији. С обзиром на то да смо ми транзитна земља, у којој се мигранти задржавају 24 до 72 сата, у овом тренутку програм школске интеграције похађа 15-так азиланата.

У наставку домаћу штампу прелистава Марина Стојадиновић, уредник и водитељ емисије "Доживети стоту".

"Новинарење" припрема и води Невена Костадиновић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво