Код два бела голуба

Др Мирослав Тирш, оснивач првог соколског друшта у Чешкој је рекао: “Само народ телесно здрав и морално јак моћи ће да издржи утакмицу међу народима.”

Чешки иницијатор соколства, а пре свега филозоф, др Мирослав Тирш, прихватио је предлог свог блиског сарадника слависте Емануела Тонера, изложен почетком 1862, да се покрету да име митске птице соко. Одушевљени познавалац српске епике, Тонер запазио је да српски гуслари када хоће да истакну витешке особине јунака, пореде их са соколом.

Јован Ћирилов

Соколски покрет појавио се крајем 19. века у Чешкој као општенародни покрет у трагању за новим облицима отпора германизацији с циљем јачања националне свести, као средство борбе за културну аутономију, ослобођење и свесловенско уједињење.

Соколску идеју врло брзо су прихватили и словенски народи у саставу аустроугарске монархије. Оснивају се бројна соколска друштва која се удружују у соколске савезе а ови потом приступају свесловенском соколском покрету.

Из књижице Кратка историја гимнастике говорићемо о појави гимнастике и оснивању соколске организације међу Србима у Војводини. Нажалост, аутор се потписао само иницијалима Н.М.

Слика са насловне стране: Свечано отварање Свесловенског слета у Београду 1930.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се