Код два бела голуба

Бранко Пешић, архитекта, професор Грађевинског факултета у Београду, протомајстор Храма Светог Саве на Врачару умро је 4. октобра 2006. године.

Од многих његових грађевинских дела најпознатија су Храм Светог Саве и Палата "Београд", популарно названа "Београђанка". Када смо се у пролеће 2003. године договарали за сусрет, професор је рекао да има само два дана на распологању јер путује у Прибој на Лиму где се гради црква према његовом пројекту и под његовим надзором. Том приликом причао нам је о свом школовању, како је постао архитекта и наравно, о раду на Храму.

О Храму Светог Саве постоји посебна дуга прича, помињемо само подвиг који је начињен приликом подизања куполе. Купола је потпуно оформљена у унутрашњости Храма и на њу је за петнаест минута постављен крст висок дванаест метара. Након тога шеснаест хидрауличних дизалица подизало је куполу двадесет дан по два метра дневно. Четири хиљаде инжињера из целог света окупило се у Београду како би били сведоци тог јединственог подухвата.
У вечерашњој емисији чућемо још једном разговор са архитектом Бранко Пешић који је водила Ребека Леви 2003. године.


 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво