Којекуда

Иђош, место у Србији близу Кикинде, некада је чинило неколико раштрканих насеља од којих се једно звало Буџак, па је тек касније, новом, које је ту временом настало, дато званично име Иђош. Упркос већинском српском становништву, име Иђош је готово сигурно, слажу се истраживачи, настало од мађарске речи која значи узвишење, брдо. То потврђује више брегова којима је окружено село.

Иђош није тако познат као Мали Иђош, који је, узгред, а и не баш логично, већи од Иђоша, али нико се због тога не једи, тако је у Банату.

Око 2000 становника бави се пољопривредом, и, по угледу на своје старе, узгајају винограде и право, многима познато, Иђошко вино, али уводе и нове сорте. Увек се међу домаћинима ценило кад кућа има виноград, тако је од давнина.

У Иђошу и данас има оних којим је стало до винограда и доброг вина. Готово сви иђошки виноградари учлањени су у Удружење винара и виноградара "Шасла", основано 2001. године. "Шасла" је, иначе, врста винове лозе пореклом из Мале Азије. Најпре је стигла у Француску, а одатле се раширила по Европи и доспела и на иђошко виногорје.

Удружење броји шездесетак чланова, а на рудинама око Иђоша има око 20 хектара винограда. Некада, 60-их година прошлога века, лозе је било на преко 60 хектара. Ипак, у последње време има младих људи који се враћају виноградима, те су у последње две године млади калемови засађени на нова два и по хектара.

Којекуда о виноградима и винима у Иђошу. Забележиле, као и обично, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Радио Београд 1, 09.05

На фотографији са насловне стране: Виноградарова кућица у иђошким винмоградима

Фото: Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво