Eтника

Гост емисије је Петар Танасијевић, један од наших најзначајнијих композитора, творац преко 700 народних песама, од којх се “Јутрос ми је ружа процветала“, “Од извора два путића“ и „Године су пролазиле“ налазе међу 50 најбољих 20. века. Његове песме, за које често можемо помислити да престављају оне праве, народне, чијег се аутора више не сећамо, нашле су своје место на преко 12 милиона продатих плоча разних интерпретатора.

У пријатном разговору у Студију Радио Београда 1, Танасијевић се сећа прошлих времена када је стварао новокомпоновану музику, али са посебном пажњом и тематиком која је блиска народу централне Србије, народу Шумадије. Одрастао је тамо где су били најбољи текстописци, музичари и певачи. Можда је то и утицало да касније надогради оно што је и сам носио у себи. Поред његове куће живео је Мија Крњевац који је свирао хармонику са његовим оцем Ацом, Драго Кец, тада најбољи хармоникаш у Србији, па његов брат, такође хармоникаш. У целој његовој фамилији сви су били музичари, а он их је слушао, не слутећи да ће кренути њиховим путем.

Поред великог броја песама које је написао, многе је и отпевао у дуету са својим братом Драганом, а компоновао је и музику за култну серију "Камионџије" и филм "И Бог створи кафанску певачицу".

Урденик и водитељ: Снежана Станојевић

Радио Београд 1, 22.30

 

Етника Етника

Autor:
Снежана Станојевић

Емисија прати све токове који су везани за музичку традицију народа са наших простора. Путује кроз време и представља уметнике – извођаче, мелографе и етномузикологе, који својим доприносом чувају наше народно благо кроз аутохтони и стилизовани начин изражавања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво