У средишту пажње

У емисији представљамо једну посебну и интересантну књигу под насловом "Изабрана места" (Конструисање нових Јерусалима код православних Словена) Јелене Ердељан,коју је објавио Институт за теололошка истраживања Православног богословског факултета у Београду.

Ауторка студије је доцент на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду. Ово је књига о прошлости и из прошлости и заправо један од могућих начина сагледавања темељних идеја на којима је био саздан свет средњовековног човека.

Гошћа емисије је историчар уметности Јелена Ердељан са којом ћемо разговарати: зашто су изабрана места - Јерусалим, Цариград, Трново, Венеција, Москва, Београд и шта их све чини посебним у културном и историјском смислу?

Колико смо данас свесни значаја појединих историјских центара, односно, колико, упркос томе што живимо у времену интернета и глобалних комуникација, знамо о свим тим историјским догађајима али и чудима који су оставили трагове и који су и данас актуелни?

А колико је прошлост жива и акутелна данас сведочи и чињеница да је јуче, 29. маја обележен Спасовдан, крсна слава Београда, што доказује континуитет још од 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић устоличио Београд као престоницу и Вазнесење Господње прогласио за крсну славу града. Истог дана, 29. маја 1453. године одиграо се још један важан историјски догађај који је имао далекосежне последице - пад Цариграда.

Уредник и водитељ: Оливера Симић Милошевић.

Радио Београд 1, 17.05

Насловна страна: Јелена Ердељан, фотографија Политике.


 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво