Таласање - Шетња

Песник и дипломата Роберт Андервуд Џонсон и његова супруга Катарина уживали су да почетком 20. века у Њујорку окупљају елитно друштво на интелектуалним дружењима у свом салону.

Овај брачни пар посећивали су Рузвелт, Твен, Киплинг, и остали утицајни уметнички и научни свет, а инжењер Комерфорд Томас на једну забаву доводи и нашег познатог научника и иноватора светског гласа Николу Теслу, који убрзо постаје Робертов пријатељ и - Катаринина симпатија.

О томе је у свом трећем роману „Моја љубав Никола Тесла" (издање Смарт студија,2013) писала Ана Атанасковић, професорка енглеског језика, која се због ове приче запутила у Сједињене Америчке Државе. Обилазила је архиве и библиотеке у Њујорку, Делаверу, Пенсилванији и Вашингтону, како би дошла до веродостојних података о далеко мање познатом, тајновитом Теслином интимном животу, будући да су писма у Музеју Николе Тесле у Београду тренутно недоступна због дигитализације.

Ана Атанасковић наглашава да су у књизи су дате чињенице надограђене емоцијама и размишљањима, исписујући причу о жртви и привржености и додаје да је

О овој теми читала још у детињству, у додатку „Тесла и жене" часописа „Галаксија", још тада сазнавши да је Тесла размењивао писма и са глумицом Саром Бернар те да му је књижевница Меј Клајн пуних пет деценија слала по једно писмо сваког дана...

Ана Атанасковић биће наша гошћа у првом сату "Таласања".

У другом делу представићемо резултате истраживања о дигиталном насиљу које су током прошле године спровели Министарство просвете, УНИЦЕФ и компанија Теленор. Забрињавајући податак је да је чак осамнаест посто испитаних старијих основаца и средњошколаца изјавило да је искусило неки вид узнемиравања на друштврним мрежама.

Уредник и водитељ Елизабета Арсеновић.

Радио Београд 10.05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво