Филм

Шпански филм "Соба" Фернанда Франка освојио је Гран при шестог One Take Film Festivala (OTFF) у Загребу, који је приказао у главном програму 35 филмова снимљених у једном кадру из 22 земље.

Шести ОТФФ свечано је завршен 24. новембра доделом награда у биоскопу Тушканац, уз загребачку премијеру првог регионалног дугометражног играног филма снимљеног у једном кадру - црнохуморне драме "Смрт човека на Балкану", Мирослава Момчиловића из Србије.

Експериментални филм "Поздрав видео касетама! " редитеља Бранка Радаковића, посвећен последицама брзог развоја технике у 21. Веку, ушао је у финале међународне селекције "Митровић Фамиљ Фестивала" у Единбургу.

Реч је о фестивалу који до 25. новембра организује мултимедијални уметник Мирослав Р. Митровић који је некада живео на овим просторима, а сада је становник Шкотске. Радаковићев филм приказан је са још двадесетак финалиста.

Филм је посвећен видео касетама које одавно нису актуелне, али су зато искоришћене као материјал за видео рад, као и видео рекордер који више није у функцији и који је у том експерименталном филму уништен. Тако је начињен специфичан опроштај од застареле технике која је замрла у XXI веку.

Најбољи међу шест филмова номинованих за награду Европске академије за филм, знаће се током јубиларне церемоније организоване на Малти.

Листа кандидата за награде у 17 категорија - од најбољег европског филма до најбољег европског дебитанта - већ је позната, а ко ће бити овогодишњи лауреати  "европских оскара" сазнаће се 1. децембра када се у историјском здању из 16. века у који је смештена и сцена Медитеранског конференцијског центра у Валети (Малта), буду отвориле запечаћене коверте са финалним резултатом гласања више од две хиљаде чланова Европске академије за филм.

У категорији најбољи европски филм 2012. године, за 25. награду ЕФА номиновано је шест филмова:  "Љубав" Михаела Ханекеа, "Барбара" Кристијана Пецолда, "Цезар мора умрети" браће Тавијани, "Недодирљиви" Оливијеа Накашеа и Ерика Толедана, "Лов" Томаса Винтерберга и "Срам" Стива Мек Квина.

Филм Горана Паскаљевића "Кад сване дан" освојио је "Гран при" за најбољи филм на Међународном филмском фестивалу у италијанском граду Терни.

Фестивал је био одржан од 18. до 25. новембра, а програм су чинили филмови са заједничком тематиком - "Породица, народи и религије".

Уредник Слободан Ђукић.

Радио Београд 1, 22.30

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи