Гости из прошлости

Почев од 1936, две године је Дивна Костић учила балет у школи Јелене Дмитријевне Пољакове. Једну сезону била је припадница београдског Народног позоришта. Играла је црну лабудицу на језеру, док јој, причало се, корепетитор није казао како је створена за певање.

По другој причи, савет да батали балет и пода се потпуно песми, дао јој је глумац Миливоје Живановић. Могло је то бити у Пожаревцу јер је Дивна тамо песмом узбуњивала војску.

Оно што је извесно јесте да је Дивна Костић 1939. почела да пева у Београду код ''Руског цара''. Певала је Дивна, дакако, руске песме. Руске романсе учила је од Олге Јанчевецке. Са оркестром ''Ромален'' који је предводио Бошко Васић- Паргар, 1969. за телевизију снимила је песме руских Цигана.

Политиком се Дивна Костић уопште није бавила, али су се политичари бавили њоме. Био је мај 1965. Маршал је изразио жељу да му за рођендан пева гарава Дивна. Позвао ју је у госте, у Бели двор. Али, певачица је одбила да напушта своје кафанско радно место, него нека он дође ако жели да је слуша.

Цврчао је роштиљ, гудио је ћемане Паја Николић, кад се одједаред ''Скадарлија'' бучно ускомеша. Уђе најпре неколицина одлучних људи, који нису изгледали као ненајављени гости. Са њима хрупи у салу слабашан мирис тек напупелих уличних липа и измеша се са мирисом лука. Напослетку је ушао Тито са пратњом. Кажу да се овако обратио Дивни: ''Дошао сам да слушам тебе, кад ти нећеш код мене''. И слушао је до зоре. Расположеног Тита и Дивну ''ухватио'' је и фотографски апарат.

Певачицу Дивну Костић у "Госте из прошлости" довео Бранислав Тодоровић Клинић.

Радио Београд 1, 13.00

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво