Музичка плетеница

Где су могли предратни “весели” Београђани да се упуте, ако не у правцу Цариградског друма, који је у нашој бурној историји измењао многа имена - од Фишеклијске, краља Александра до Булевра револуције и поново улице Краља Александра. Ту би веселог госта чекала кафана „Код три листа дувана“, у згради породице Хаџи-Галић, позната као стециште најбољих, правих и најстаријих београдских радио-певача, што као зналци изабраше баш то место да певањем увесељавају публику.

Само ту су се могли видети и чути Властимир Лале Јованчић, па Сима Николић и жена му Јелица, па Драгомир Чкоњовић звани „Чкоња" (који је био и певач и гитариста, а певала је и његова жена). Њихов се репертоар, кажу, састојао од преко 650 српских народних песама и романси, од старинске „Болан ми лежи Кара-Мустафа, болан ми лежи, хоће да цапа", па до најновијих шлагера спеваних пред Други светски рат: „Улицама кружим, не бих ли те срео"!

Како су два Драгослава, Живановић и Јанковић, под надимцима Троша и Ћивра, по препоруци Максе Попова снимили своја прва кола за фонотеку Радио-Београда.

Радио Београд 1, 14.05

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара