Сублимне фреквенције

У емисји СУБЛИМНЕ ФРЕКВЕНЦИЈЕ представићемо најновији албум "Тасили" групе "Тинаривен" који је у августу објавила француска дискографска кућа "Еф-Комуникасион". Ово је пети студијски албум бенда светског гласа састављеног од музичара туарешког порекла, које предводи харизматични гитариста Ибрахим Аг Аихабиб.

На простору југозападног Алжира, на граници са Либијом, Нигером и Малијем лежи планински ланац и национални парк Тасил Н Аџер. Овај велики простор, од 72.000 квадратних километара поред свог необичног изванземаљског пејзажа које красе пешчарске стене, одликује и велики број цртежа у пећинама и на литицама, који датирају од мезолита до почетака нове ере. У протеклим деценијама овај простор је био коридор који су користили туарешки борци како би из избегличких кампова у Либији дошли до ратишта у северном Малију.

Група Тинаривен која прати дешавања у свом Кел Тамашек народу, како Туарези себе називају - одлучила је да свој најновији албум забележе управо у Тасил Н Аџеру, у каменој пустињи близу града Џанет где су се улогорили. У време снимања, наиме, безбедносна ситуација у Северном Малију је опет била погоршана, тако да прва песма коју ћете чути у емисији започиње питањем Шта имате да кажете пријатељи о овом болном времену у коме живимо?

Аихабиб и његови музичари описују конфликтне емоције своје егзистенције  - то су осећања везана за напуштање номадског живота, за жудњу за пустињом, миром, старим пријатељима, осећања везана за изазове које модерни свет поставља пред људе нагонећи их да напусте традиционални начин живота. Група Тинаривен је, тако, приликом џем сесија у већини нумера напустила звук електричне гитаре који ју је красио, вративши се акустичним инструментима, ритмички подржавајући своје заразне, хипнотичке мело-фразе пљескањем и ударањем ручних бубњева. Странци су позвани да чују песме, што је, са једне стране, израз поверења које бенд има у своју способност да саопшти сопствене, врло специфичне, недоумице свету, али и израз ауторефлексивног стања које доминира овим албумoм. Остварење Тасили је сведочанство о вери да свет може бити бољи - иако нам стварност говори другачије.

Емисију уређује Ксенија Стевановић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво