Сценска музика

У емисији посвећеној сценским остварењима слушаћемо музику из балета „Панамби” Алберта Хинастере у извођењуЛондонског симфонијског оркестра под управом Жизел Бен Дор.

Овај аргентински композитор се музичком наслеђу своје домовине први пут обраћа 1934. године композицијом Импресије Пуне. Већ следеће године скицирао је музику за балет Панамби са поднасловом „кореографска легенда", у којем своје интересовање усмерава ка индијанској тематици. Ово дело припада композиторовом првом опусу, завршено је 1937. године, а предложак чини легенда о љубави и магији индијанског племена Гуарани. Пре сценске поставке дела, изведена је свита састављена од четири игре у Театру „Колон" под управом Хуана Кастра.

Алберто Хинастера је балет Панамби компоновао под утицајем Стравинског, што је посебно изражено у ритмичкој концепцији дела. Такође, ово дело најављује и тематику „магијског" и „ноћи" којом се композитор бавио у свом позном стваралаштву. После премијере, дело је веома позитивно оцењено од стране критике и публике, а убрзо је доспело и до Линколна Кирнстајна, оснивача америчке балетске трупе „Караван". Потом је ова група од Хинастере поручила балет Естансија који је уврштен у њихов репертоар.

Ауторка емисије: Ђурђија Вучинић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво