20. век – Музика Витолда Лутославског

У емисији 20. век можете слушати дела Витолда Лутославког, пољског композитора и једног од највећих европских музичких стваралаца 20. века.

Витолд Лутославски рођен је 1913. године. Студирао је клавир и композицију на Варшавском конзерваторијуму, а његов опус обухватају углавном дела за велике ансамбле међу којима су и Концерт за оркестар, четири симфоније, концертантна дела за различите инструменте, циклус песама за глас и оркестар. Умро је 1994. године.

Лутославски је један од композитора који су дали упечатљиву индивидуалну визију модернистичких промена у музици XX века. Његова рана дела инспирисана су пољским фолклором. Почетком шездесетих година почео је да користи елементе дванаесттонске технике и алеаторике, али на индивидуалан начин, јер је био свестан недостатака, како тоталног серијализма, тако и метода потпуне неодређености. Сматрао је да само кроз процес слушања, без додатне анализе, није могуће опазити серијалну структуру, и да је, стога, слушање музичког дела насталог на овакав начин, изван граница људске сензитивности. Када је у питању алеаторика, Лутославски је сматрао да ова техника постаје бесмислена када није могуће предвидети све звучне резултате који могу да произађу из правила постављених пре почетка компоновања. У позним делима композитор се враћа романтизму и корисити елементе тоналног система.

Слушаћете композиције за симфонијски оркестар: Концерт за оркестар из 1954, и Ми-парти из 1976. године.

Уредница емисије: Бранка Поповић.

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи