Са београдских сцена

Репродукујемо снимак концерта Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије под управом Луиса Горелика и виолисте Лазара Милетића, одржаног 20. фебруара у дворани Коларчеве задужбине. На овом концерту из циклуса Премијере изведена су дела Бранке Поповић, Франца Антона Хофмајстера и Јана Сибелијуса.

Прва тачка на концерту била је композиција Black Light / Невидљиво светло Бранке Поповић. Према речима ауторке, ово је назив за електромагнетно зрачење, које се често назива и UV зрачење, а које је скоро искључиво у фреквентном опсегу блиском ултраљубичастом делу спектра и стога је невидљиво људском оку. Када су одређене површине изложене његовом дејству, стварају се ефекти флуоросценце и фосфоросценце који откривају голом оку невидљиве трагове који на овим површинама, пак, постоје. По мишљењу ауторке, и музика на сличан начин изазива ефекат код публике - попут невидљивог светла музика дотиче слушаоца и у њему изазива реакцију, интроспективно испитивање које доводи на површину на први поглед невидљиве, скривене трагове.

Виолиста Лазар Милетић, тренутно је активан као музички директор и вођа ансамбла MiN (Music in Nordland), једног од најуспешнијих норвешких камерних ансамбала. Овај млади уметник сарађивао је са реномираним европским оркестрима као што су омладински оркестар миланске Скале, камерни гудачки оркестар у Тромсу и Арктичка филхармонија. Као солиста, наступао је широм европског континента, као и у Северној и Јужној Америци.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи